Välj en sida

Gunni, född Pauli

Clara Sigrid Gunilla Hermelin f Pauli kallades för Gunni. Hon levde mellan 1883-1981. Som barn bodde hon några år i Stockholm vid Södermalms torg men flyttade i unga år med familjen till Nygård i Täby. Efter giftermål med Robert flyttade hon till Wallsnäs utanför Linköping. De fick barnen Nils, Rolf, Lars, Gustaf, Elisabeth, Sten, Karl, Lena och Jan.

Gunni har bl a skrivit dessa böcker
– Kampen om Sveriges själ
– När Jesus teg
– Vad högern är och vill

Gunni var starkt samhällsintresserad och engagerade sig i kyrkan och högern. Hennes gärning finns beskriven i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Med sin typiska svårlästa stil skrev hon mängder av dagböcker och några mer sammanfattande minnesanteckningar. Hennes barn och barnbarn fångade hennes berättelser i form av ljudinspelningar med skiftande kvalitet. Mycket av detta har vi samlat i en digital biografi Rätt upp och ner. Namnet är en beskrivning av hennes sätt att skriva och berätta. Biografin är på nästan 200 sidor och innehåller länkar till ljudinspelningarna. Lyssna på dom genom att högerklicka på bilden av en gammaldags transistorradio och välj ”Öppna länk i ny flik”.